Nyitvatartási idő : Hétfő - Péntek: 8:00-16:30
  
Telefon : 1/450-3333, 20/450-3333, 30/450-3333

Mik a szürkehályog műtét előnyei és kockázatai?

Mik a szürkehályog műtét előnyei és kockázatai?

A szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb szemészeti beavatkozás. A sebészeti módszerek fejlődésének és az alkalmazott műszaki háttérnek köszönhetően a szövődmények száma nagyon kicsi.

Klinikánk, hasonlóan a nagy nemzetközi szemészeti központokhoz az elmúlt évek során olyan tapasztalatokat szerzett a legfejlettebb technikák alkalmazásában, hogy napjainkban ez a beavatkozás rutin műtétnek számít.

Az esetleges kockázatok a következők:

1/ Fertőzés

A fertőzés kockázatának minimálisra csökkentésének érdekében már a műtétet megelőző napokban antibiotikum tartalmú szemcseppeket alkalmazunk, melyet a műtétet követően is folytatunk. A szem körüli bőrterületet, valamint a szem felszínét gondosan megtisztítjuk (dezinficiáljuk), a környező arcrészeket pedig steril kendővel takarjuk le, hogy elhatároljuk a műtéti területtől. Természetesen steril műszerekkel dolgozunk, az alkalmazott antibiotikum szemcseppeket pedig a műtétet követő időszakra is biztosítjuk. Ezekkel az óvintézkedésekkel a fertőzések száma kevesebb, mint egy, háromezer operációra számítva. Az esetleges fertőzésre a szem kipirosodása, fájdalom, fokozódó fényérzékenység, ill. az esetleges látásromlás hívhatja fel a figyelmet.

2/ Vérzés

Gyakorlatilag nem kell ennek lehetőségével számolni, hiszen a szaruhártyán csak egy parányi bemetszés történik.

3/ Ideghártya leválás

A nagyfokú rövidlátással bíró betegeknél valamivel magasabb ennek a kockázata a műtét során

4/ Magasabb szemnyomás (Glaucoma, vagy Zöldhályog)

Igen ritka esetekben a műtét során használt folyadék elvezetődése a szemből nehezített. Ennek következményeként a szem belső nyomása fokozódhat, ami fejfájás, esetleg a szemre lokalizálódó fájdalom formájában jelentkezhet. A szem nyomását csökkentő gyógyszerek alkalmazásával a jelenség megszüntethető.

5/ Szaruhártya duzzanat

Akkor jön létre, ha a szaruhártya a sebészi ténykedésre fokozottan “válaszol” A szaruhártya szövet vizenyőssé (ödémássá) válik. A jelenség néhány órával a műtétet követően alakulhat ki. Következménye az lehet, hogy az operált beteg a tárgyakat torzultabban, elmosódottabban láthatja.
Bár a jelenség magától is hamar megszűnik, néhány szemcsepp alkalmazásával ezt meggyorsíthatjuk.

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Jelentkezzen most és örökre felejtse el a szürkehályogot.


Jelentkezem a vizsgálatra