Nyitvatartási idő : Hétfő - Péntek: 8:00-16:30
  
Telefon : 1/450-3333, 20/450-3333, 30/450-3333

Műlencsék

Mit kell tudni a műlencsékről?

A műlencsék (IOL – IntraOcular Lens) kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a szürkehályog műtét után a lehető legjobb eredmény szülessen. Többféleképpen lehet ezen lencséket osztályozni. Az elérhető nagyszámú, sok féle műlencsék anyagukban, törőerejükben, kialakításukban különböznek.

Műlencsék anyaga

Egy mai, korszerű műlencse anyaga általában magas víztartalmú, bio-kompatibilis akril polimer. Ezen lencsék között is találhatunk hidrofób (víztaszító) és hidrofil (nedvesíthető) felülettel rendelkezőket.

A hidrofil felülettel rendelkező lencsék hátránya, hogy a felületükre az évek múlásával a csarnokvízből gyakrabban rakódnak ki különböző, a látásélességet befolyásoló anyagok, illetve a másodlagos szürkehályog kialakulásának előfordulási gyakorisága is magasabb. Ezért az utóbbi években a hidrofób felületű műlencsék terjedtek el a klinikai használatban.

A legkorszerűbb műlencséket olyan anyagból készítik, mely a természetes szemlencséhez hasonlóan elnyeli az UV sugarakat, így védve a szem fényérzékeny rétegét, a retinát.

Műlencsék típusai

Két nagy csoportra oszthatjuk a műlencséket:

  • Egyfókuszú (monofokális) lencsék
  • Többfókuszú (multifokális) lencsék

Melyik műlencse ajánlott nekem?

Az Önnek ajánlott műlencse kiválasztásakor az Önt kezelő orvos mindig a legnagyobb körültekintéssel jár el, mérlegelve az Ön szemének általános állapotát, műtét utáni elvárásait, életvitelét és más tényezőket. Bizonyos esetekben azonban az Ön döntésén múlik, hogy melyik műlencse beültetése mellett dönt.

A nyújtott fókuszú műlencse nem csak a távoli éleslátást biztosítja, de a presbyopia, azaz olvasószemüvegesség korrekciójára is alkalmas. Ez a műlencse megfelel a legmagasabb elvárásoknak: UV-elnyelő, kék fény szűrő és nagyon jó biológiai kompatibilitás jellemzi.

Olyan látásjavítást kínálunk, amely csökkenti a szemüvegfüggőséget. Kitűnő távoli látást biztosít sportolás vagy vezetés közben, kiváló lesz a látása középtávolságra, például a műszerfal, vagy monitor nézésénél, főzéskor. Mindezt fénykoszorú és káprázás mentesen még élesebb kontrasztok mellett is. Ezen kívül jó funkcionális közeli látást nyújt olvasáshoz, telefonhasználathoz. Csak apró betűk esetén lehet szükség olvasószemüvegre.

Ennek a műlencsének a technológiája gyenge fényviszonyok mellett is támogatja a látását, így éjszaka is jól láthat vele.

Tórikus változata korrigálja az asztigmatizmust is, így azok számára is elérhetőek a nyújtott fókuszú lencse előnyei, akik cilinderes szemüveget viselnek.

A többfókuszú műlencsék legújabb generációját a trifokális lencsék jelentik. A trifokális műlencsék éles látást biztosítanak közel és távollátás mellett már közepes távolságra is. Kényelmes megoldást jelentek, a műtétet követően nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre.

Klinikánk által használt trifokális műlencse előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is szemüveg nélküli éles látást, azaz szemüveg-függetlenséget biztosít. Ezen műlencse kisebb hátránya, hogy a bejövő fény megosztásával működve nagyobb megvilágítási, ill. jobb fényviszonyok esetén működik „teljes erejében”. Éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet.

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak szemüveg nélkül egy adott fókusztávolságra (rendszerint távolra tervezik). A lencse beültetése után vagy távolra, vagy közelre fog jól látni, a másik távolságra szemüveg viselése szükséges. Ezen szemüvegek lencséinek dioptriája a műtét után bizonyos idő elteltével határozható meg.

Mind az egyfókuszú, mind a többfókuszú műlencse típusok kombinálhatók tórikus (cilinderes) korrekcióval.

Abban az esetben lehet ilyen lencsére szükség, amikor valakinek a műtétet megelőzően astigmiája van, vagyis cilinderes szemüveget hordott, de előfordulhat az is, hogy csak a műlencse tervezésekor derül ki ennek szükségessége. Ezeknek a prémium kategóriájú műlencséknek a segítségével lehetőség van arra, hogy az astigmiát a műtét során korrigálni tudjuk az éles látás elérésének érdekében.

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Jelentkezzen most és örökre felejtse el a szürkehályogot.


Jelentkezem a vizsgálatra