Nyitvatartási idő : Hétfő - Péntek: 8:00-16:30
  
Telefon : 1/450-3333, 20/450-3333, 30/450-3333

Minden a szürkehályog műtétről

Ismerje meg az altatás és injekció NÉLKÜLI szürkehályog műtét részleteit

A szürkehályog eltávolítására az egyik legkorszerűbb amerikai technológia a legminimálisabb beavatkozás elvét követő ultrahangos eljárás, amelyet phacoemulsificationak neveznek. Ennél a műtéti eljárásnál lényegesen kisebb sebnyílás elegendő, mint a hagyományos szürkehályog műtét esetében. Ezek a pár milliméteres sebek maguktól összetapadnak, ezért rendkívül gyors a gyógyulás. Nincs szükség altatásra, sem injekció adására.

A hagyományos műtéti eljárásoktól eltérően már a szürkehályog kezdeti szakaszában elvégezhető a műtét, nem kell megvárni, amíg a szürkehályog „megérik” és kiszolgáltatottá, napi tevékenységében erősen korlátozottá válik a páciens.

Mi történik a szürkehályog műtét előtt?

Egy előzetes vizsgálat során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, továbbá ellenőrzi, hogy Ön alkalmas-e műtétre.
Ezután megtervezi a műlencse dioptriáját és segít a megfelelő műlencsetípus kiválasztásában. A két szem műtéte nem egy napon történik.

Fontos tudnivalók a vizsgálat előtt:
• A részletes szemvizsgálat körülbelül 2 órát vesz igénybe.
Szemüvegét vigye magával.
• Ha kontaktlencsét visel, a vizsgálat napja előtt a KEMÉNY LENCSÉT 4 hétig, a LÁGY LENCSÉT 1 hétig NE viselje. A vizsgálatra is szemüvegben menjen.
• Vigye magával a korábbi szemészeti leleteit, valamint zárójelentéseit, belgyógyászati és egyéb vizsgálati eredményeit, melyeket az elmúlt 3 évben kapott.

Mi történik a vizsgálat során?
• A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár kellemetlenséggel.
• Szemcseppekkel kitágítják a pupilláját, ezért a vizsgálat után néhány óráig homályosabb lesz a látása és fényérzékeny lesz a szeme. Gépjármű vezetése a vizsgálat után NEM javasolt.

Hogyan készüljön a szürkehályog műtétre?
• Nyugodtan étkezhet a kezelés előtt, ne érkezzen a műtét helyszínére éhgyomorra.
• Hölgyek a szürkehályog műtét előtt ne sminkeljenek.
• Vigyen magával napszemüveget.
• A kontaktlencse viselését továbbra is mellőzze, a kezelésre is szemüvegben menjen.

Hogyan történik a szürkehályog műtét?

A műtétet végző szemész szakorvos elvégez néhány rövid ismétlő vizsgálatot, ismerteti a műtét menetét és válaszol az Ön kérdéseire.

Nem kell kórházi ruhába átöltözni, saját váltóruhájába öltözve maradhat mindvégig. Altatás és injekció adása nélkül, csepp-érzéstelenítéssel tökéletesen érzéstelenítik a szemet, így nem fog fájdalmat vagy kellemetlenséget érezni sem a műtét alatt, sem utána.

Az eljárás során egy apró eszközzel eltávolítják az elöregedett szemlencsét. Az eltávolított lencse helyére illesztik be az összehajtható műlencsét, mely a szembe kerülve felveszi alakját. A műtét során alkalmazott bemetszés olyan parányi, hogy magától összetapad, nincs szükség varratra. Ezért nevezik ezt „öltés nélküli” szürkehályog műtétnek. Mindez nem tart tovább 20 percnél.

A magas műtéti szám, a gyakorlat és a tapasztalat alapján ma már teljesen megbízható, rutin műtétnek számít ez a rendkívül korszerű beavatkozás.

Nagy előnyt jelent, hogy altatás és injekció adása nélkül történik a műtét. Az altatás erősen terhelné a szervezetet, ezért különösen idősebb korban kifejezetten szerencsés, hogy altatás nélkül lehessen elvégezni a beavatkozást.

Ennek a korszerű műtéti technikának nagy előnye még a rendkívül gyors és panaszmentes gyógyulás is.

Hogyan történik a szürkehályog műtét?

Mennyire biztonságos a szürkehályog műtét?

A sebészeti módszerek fejlődésének és az alkalmazott műszaki háttérnek köszönhetően a szövődmények száma elenyészően kicsi. Ezekről természetesen részletes tájékoztatást kap a páciens a műtétet végző szemész szakorvostól.

Mit tapasztal a műtét után?

Az első 24 óra a szürkehályog műtét után

A műtét után pár órás pihenés után a páciens távozhat is a klinikáról. Az operált szemre kötés kerül, hogy ne érje semmilyen sérülés. Ezért érdemes kísérővel érkezni, aki a szürkehályog műtét után a segítségére tud lenni.  Aznap mindenképpen javasolt a pihenés.

Másnap reggel és egy héttel a műtét után kontrollvizsgálaton kell részt venni.
Másnap az ellenőrző vizsgálaton a kötést eltávolítják, és ha mindent rendben talál az orvos, Ön haza is mehet. Meglepőnek tűnhet, de már hazafelé tartva érzékelni fogja a pozitív változást.

Hogyan fog látni a szürkehályog műtét után?

A modern műlencséknek köszönhetően a műtéttel ma már nemcsak a szürkehályog által okozott látáscsökkenést szüntethető meg, hanem egyúttal a korábbi fénytörési hiba is korrigálható. Ennek köszönhetően élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régen szemüvegre vagy kontaktlencsére volt szüksége a rövidlátása vagy távollátása miatt.

A távollátó páciensek esetében gyakran javul a közeli látásélesség is, ezért az olvasószemüveg dioptriája csökkenni fog. A világújdonságnak számító különleges trifokális műlencse beültetése esetén távolra is és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül, így teljes értékű lesz a látása.

Mennyire biztonságos a szürkehályog műtét?

Mit tapasztal a műtét után hetekkel, hónapokkal, évekkel?

Már a műtét utáni első napon érzékelni fogja a változást, a látás javulását. A műtétet követő első hét alatt alakul ki a végleges állapot 90%-a. Egy hét múlva már magabiztosan fog közlekedni, a távolban is látja az ismerősei arcvonásait. Közérzete, hangulata és ezzel együtt életminősége is javulni kezd. Egy hónap múlva már várható a teljes gyógyulás. Teljesen stabil lesz a látása, újra élheti a szürkehályog előtti életét, hódolhat hobbijának, teheti újra mindazt, amiben eddig gyenge látása korlátozta.

Aki a trifokális műlencsét választotta, annak még olvasó szemüvegre sincs szüksége, élvezi a visszanyert teljes értékű látást.

Ez a műtét visszaadja látása élességét, a színeket ismét olyan élénknek látja, mint a szürkehályog kezdete előtt. Életminősége, közérzete rövid időn belül jelentősen javul. Visszakapja látása élességét és a színeket.

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Nincs altatás, injekció, csak gyors gyógyulás és éles látás

Jelentkezzen most és örökre felejtse el a szürkehályogot.


Jelentkezem a vizsgálatra